Cum facem să ținem activ acest comportament format și să nu pierdem cunoștințele în timp?

Începem cu o foaie de hârtie, pe care să îți notezi toate întrebările. Care este nevoia mea personală, ce trebuie să știu și ce trebuie să fac?

Îți răspunzi la întrebări pornind de la nevoile tale, dar și de la cele ale șefului tău. Poți găsi răspunsuri și la departamentul de HR sau la trainer, chiar dacă este extern.

Când te duci la sesiunea de training, ești atent la ce obiective își propune cursul, te întrebi dacă are legătură cu ce ți-ai propus tu.

Dacă apar discrepanțe, trebuie să comunici! Comunici fie la început,  fie în pauză. Dacă nu este complet, întreabă unde te poți duce ca să afli mai multe despre ce îți trebuie.

Fii activ!.Pune întrebări, mergi pe afirmații.  E un cadru de siguranță, toți învață, acumulează, nu are de ce să îți fie teamă.

Identifică pe parcursul training-ului care sunt cheile care te vor ajuta în activitatea ta.

Simulează un joc de rol. Imaginează-ți cum ai fi tu, folosind acele lucruri.

Gandeste-te la lucrurile care sa te ajute si la cele care te impiedica.

Construieste un plan cu resurse umane si financiare pt a crea un cadru in companie, un sprijin, un ajutor   care sa te sustina sa practici lucrurile pe care le ai invatat.

Dupa ce ai realizat planul, gandeste-te cum il poti implementa. Nu e ceva complicat , trebuie sa gandesti totul in pasi pana devine totul o rutina.

Cere mereu Feedback.

Încearcă să schimbi ceva. Ajungi acasa, in companie si nu se intampla nimic. Ai invatat 5 zile lucruri si exercitii degeaba. Cum este posibil, te intrebi. Trainerul a reusit sa te motiveze, cei din jur la fel. Ni se arata calea luminata si acum avem aceleasi probleme, obiceiuri proaste cu care suntem obisnuiti sa contrabalansam. Dacă nu sunt convins că ceea ce mi s-a prezentat la un training nu se poate aplica, măcar să încerc, să fac lucrurile cum am fost învățat în timpul cursului.

Dupa un timp vad totul cu alti ochi. Creez iar un set de întrebări cu ce anume aș putea să fac diferit. Îmi formez iar un set de întrebări. Ce anume aș putea să fac diferit, cum aș putea să am comportamentul format la curs pe termen lung, ce cadru aș putea să construiesc în companie ca să aplic ceea ce am învățat.

Formez o serie de obiective. Cum ar suna obiectivele celor care au vorbit in viziunea mea. Îmi transform acele cunostinte in lucruri palpabile- cu ce se intampla in compania mea. Vbesti despre ea la curs, cauti solutii, sugestii, transformi multe  situatii in caz de studiu, ceri pareri. Dacă este un topic mare, îți poți seta 2/3 obiective pe săptămână. Schimbarea cea mai eficientă se realizează pe pași. Dacă este discrepanță, nu e de ajuns să îți setezi 2-3 obiective și să ajungi să faci unul din 3. Îmi spunea un client: Dan, eu îmi setez în fiecare zi obiectivele, iar la sfârșitul zilei văd că nu am făcut nici jumătate și devin și mai stresat. Mai bine nu le mai fac și sunt mai liniștit. Dar asta înseamnă să ascunzi mizeria sub preș, cum spune un proverb românesc. Soluția pentru îndeplinirea obiectivelor, constă tot în abordarea unui comportament și în organizare. Prioritizezi, organizezi altfel activitățile, comunici mai mult.

Dupa 3-6 luni recapitulez materialul. Cu atitudinea din timpul cursului, reiau toate informațiile după ce trainingul s-a încheiat și trec prin toate exercițiile și  analizez, îmi aduc aminte, trag concluzii.

articolIn loc de concluzii

Compania iti va furniza acele cursuri de care tu ai nevoie, dar nu este suficient daca tu nu esti constient ce poti sa faci mai departe cu ce inveti. E adevarat ca la scoala nu suntem invatati cum sa invatam si in timp trebuie sa invatam singuri sa ne adaptam mental, emotional si profesional. Insa trebuie sa devenim noi constienti de responsabilitatea noastra de cum sa invatam mai bine pentru noi si cum sa facem sa nu lasam rutina sa inglobeze ceea ce am invatat.

Zona de confort e clara, cunoscuta, previzibila. Schimbarea aduce stres, efort suplimentar o grija constienta. Depinde numai de tine daca esti dispus sa schimbi mereu ceva la tine atat pe plan personal, cat si profesional. Depinde de tine daca vrei sa ai timp, planificare, practica si sprijinul celor din jur pentru a face lucrurile diferit.