Articol: Cine ne ajută să aplicăm la birou ceea ce am învățat la un curs?

M-am întrebat de multe ori cum să fac ca participanții de la cursurile mele să poată duce înapoi în companie cât mai mult din cunoștințe, experiențe și concluzii. M-am analizat în postura de cursant, am stat de vorbă cu oamenii, am încercat să înțeleg de ce cădem din nou în aceeași rutină de dinainte de curs și de ce rezultatele nu se văd pe o perioadă de lungă durată.

Când aplică pentru un curs, orice participant așteaptă să  găsească inspirație, să fie pregătit și să aplice ceea ce acumulează, însă de multe ori, atunci când se întoarce în companie, lucrurile nu se schimbă, iar rezultatele întârzie să apară.

Mulți spun că training-ul sau trainerul nu a fost bun, conținutul a fost utopic, neaplicabil situațiilor concrete din companie, timpul a fost prea scurt și informația prea multă, etc. Însă, puțini sunt cei care privesc situația dincolo de aparențe și încearcă să ajungă la cauzele reale ale acestei percepții.

Pentru a avea rezultate trebuie să ne conștientizăm obiectivele personale și să ne planificăm pașii.

Când compania te trimite la un curs, la ce te gândești când afli că o să participi? Ce întrebări îți pui?

Multe dintre răspunsurile pe care le aud sunt: învăț ceva nou, rup rutina de la birou sau simt o frustrare pentru că sunt rupt de activitățile în care sunt implicat, ”pierd” câteva zile pentru niște chestii care ”oricum nu se pot aplica la noi”.
Și atunci, putem vorbi despre o atitudine și o serie de comportamente ”potrivite” pentru un astfel de moment? Ce putem face ca să profităm la maxim de un curs la care o să participăm?

Ne conștientizăm rar obiectivele personale și pașii pentru a le atinge, cu atât mai puțin ne construim un plan de dezvoltare propriu.  De cele mai multe ori le adoptăm pe cele pe care compania ni le stabilește prin sistemele de management al performanței. Pe scurt, preferăm să îi lăsăm pe alții să decidă direcțiile noastre de dezvoltare profesională și ne lăsăm purtați de jobul nostru. Lucru care poate fi benefic până la un anumit punct.

Orice curs își propune să ofere noi cunoștințe, să dezvolte abilități și să invite participanții să găsească modalități prin care acestea să poată fi aplicate în jobul de zi cu zi. Pe lângă aceste avantaje evidente, un curs mai oferă posibilitatea participanților să împărtășească experiențe proprii, moduri de rezolvare a unor probleme sau de abordare a unor situaţii. De aceea participarea la un curs trebuie planificată dinainte şi abordată având în minte interesul conştientizat al fiecărui participant.
Cum faci să ții active comportamentele formate în timpul cursului și să nu pierzi în timp cunoștințele?

1.Începe cu o foaie de hârtie, pe care să îți notezi toate întrebările legate de participarea la acest curs. Care este nevoia mea de dezvoltare? Ce trebuie să știu și ce trebuie să fac? În ce arii de activitate voi putea să aplic aceste noi cunoștințe?

2. Răspunde-ți la întrebări pornind de la nevoile tale de dezvoltare, așa cum le conștientizezi tu, dar și așa cum le vede șeful tău. Caută momentul potrivit pentru o discuție sinceră și orientată către soluții despre nevoile tale de dezvoltare.

3. Fii atent la obiectivele cursului și vezi dacă are legătură cu ce ți-ai propus tu. Întreabă trainerul dacă vor fi abordate aspecte legate de subiectule de interes alese de tine, dacă nu, întreabă unde poți afla mai multe dspre ele.

4. Fii activ! Pe toată durata cursului, implică-te, pune întrebări, afirmă-ți punctul de vedere. Sala de curs este un mediu sigur, în care toți învață, acumulează lucruri noi, nu are de ce să îți fie teamă.

5. Identifică aspectele cheie de învățare care te vor ajuta în activitatea ta personală. Acordă-le atenție și asigură-te că le clarifici cu trainerul sau cu colegii tăi de curs. Pune-ți în permanență întrebarea ”ce pot face diferit la locul de muncă, cum aș putea să îmi schimb comportamentul, atitudinea sau practicile de lucru pentru a aplica tot ceea ce învăț aici?”

6. Implică-te în exerciții și aplicațiile practice ale cursului. Imaginează-ți cum ai fi tu la locul de muncă folosind acele lucruri. Gândește-te la ce te poate ajuta să le aplici și care ar fi potențialele obstacole. Cere opinia colegilor de curs sau a trainerului despre depășirea acelor obstacole.

7. Recitește materialul de curs, rememorează activitățile practice, concluziile trase și punctele cheie de învățare în cel mult 48 de ore de la finalizarea cursului și notează-le pe materialul de curs. În acest fel vei putea avea o nouă perspectivă ”la rece”a cursului și vei reduce semnificativ cantitatea de informație pierduta prin procesul natural de uitare.

8.Păstrează materialele de curs la îndemână și consultă-le ori de câte ori consideri că te pot ajuta în activitatea ta profesională. Recitește materialele de curs, notițele tale peste o perioadă de timp (6 luni, să spunem) și reflectă asupra schimbărilor în calitatea muncii și a rezultatelor pe care noile cunoștințe și deprinderi dobândite le-au generat.

9. Construiește un plan cu obiective concrete, resurse și pași de urmat pentru a aplica în activitatea ta noile cunoștințe, deprinderi sau instrumentele dobândite. Discută-l cu șeful tău și agreați dacă obiectivele și prioritățile tale sunt aliniate cu cerințele concrete ale jobului tău. Dacă nu sesizezi diferențe vizibile în rezultatele tale (muncă mai eficientă, rezultate mai bune, încadrarea în termene), consultă-te din nou cu șeful tău sau solicită opinia trainerului și vezi ce poate fi schimbat. Soluția pentru îndeplinirea obiectivelor, constă în abordarea unui comportament diferit și în o mai bună organizare. Stabilești prioritățile, organizezi altfel activitățile, comunici mai mult.

10. Fii deschis la schimbare! Participarea la un curs nu implică doar o serie de cunoștințe sau aptitudini noi, ci și o schimbare de atitudini și de obiceiuri comportamentale legate de felul în care ne facem treaba.

11. Fii perseverent și consecvent! Cere feedback! Dacă sunt mai multe aspecte care trebuie schimbate, poate te-ar ajuta să le implementezi gradual. Trei, patru obiective într-un interval de 2-3 săptămâni. Alocă-ți timp pentru ca noile comportamente să devină obișnuință. Cere în mod constant feedback șefului sau colegilor tai și sărbătorește micile ”victorii” pe care le obții aplicând noul mod de lucru.

Îmi amintesc că la câteva zile după un curs de Managementul timpului, unde am vorbit despre  importanța agendei zilnice si despre cum să construim efectiv o agendă, am primit un e-mail în care participantul, manager într-o bancă, spunea: ”Dan, dacă până acum nu reușeam să îmi termin toate treburile la timp într-o zi de lucru, acum am un stres în plus. Îmi fac agenda zilnică ca să observ că la sfârșitul zilei am bifat numai 40% din ce mi-am propus. Mai bine nu o mai fac, așa cel puțin nu mă mai enervez în fiecare seară!”

Practic, aplicarea instrumentului nou învățat nu l-a ajutat deloc pe cursantul meu în condițiile în care continua vechile obiceiuri de a se lăsă pradă hoților de timp, de a nu stabili prioritățile în funcție de importanță și urgență sau de a delega.

În concluzie, compania iți va furniza acele cursuri de care tu ai nevoie, dar nu este suficient dacă tu nu ești conștient ce poți sa faci mai departe cu ceea ce ai învățat. E adevărat ca la scoală nu suntem învățați cum sa învățăm și nici nu suntem conștienți de modul diferit în care adulții învață.

În timp, trebuie sa învățăm singuri și sa ne adaptam mental, emoțional si profesional pentru a face față cerințelor postului și unui mediu de lucru în continuă schimbare.

Să nu permitem rutinei sau zonei de confort în care am ajuns să niveleze sau să anuleze ceea ce am învățat nou în cadrul cursului. Este important sa devenim conștienți de responsabilitatea noastră asupra dezvoltării proprii, de modul în care învățăm lucruri noi și să preluăm controlul asupra carierei noastre.

Zona de confort e clară, reduce stresul, face situațiile previzibile și calea de urmat, cunoscută. Pe de alta parte, schimbarea aduce stres, efort suplimentar, o grija conștientă pentru riscuri și modalități noi de a face lucrurile, dar calitatea rezultatelor pe termen lung este mult mai mare și satisfacțiile, pe măsură.

Depinde numai de tine daca ești dispus să schimbi mereu ceva la tine atât pe plan personal, cat si profesional. Depinde de tine daca vrei sa faci ceva diferit pentru ca tu si cei din jur sa simțiți satisfacția unei schimbări.